Blog archívum
12 lakberendezési hiba, amit kerülj el

01 Nem jó méretű szőnyeget választasz

Ez egy elég erős kezdés, sokak szerint mellékes és simán kihagyható, de mi lakberendezők szeretünk úgy gondolni a szőnyegre, mint az 5. falra a helyiségben, tehát most innen indulunk. Egy szép szőnyeg karaktert ad a térnek. A színe, a formája, az anyaga, a szál magassága, a szál sűrűsége már magukban is fontos kérdések, de a legelső mégis a mérete kell, hogy legyen. Milliószor látok arra példát, hogy a nappaliban a szőnyeg egy lábtörlő méretű kis adalék az asztal alatt, de az is gyakran fordul elő, hogy éppenséggel túl nagy. Egyáltalán nincs arányban a szőnyeg mérete a környező bútorok méreteivel, pedig innen kellene indulni.

Általános szabály, hogy a nappaliban vagy a kanapé 1/3-a kerüljön a szőnyegre, vagy 1/3-a lógjon túl a szőnyegen.

 

02 Nem használsz szőnyeg stoppot

Nagyon gyakori hiányosság, hogy a szőnyeg stoppot kispórolják a szőnyeg alól, aztán pedig percek telnek el azzal, hogy a szőnyeget a kanapé alól a lábunkkal próbáljuk meg az eredeti helyére húzni. Annyira nem drága, hogy ezzel spóroljunk, cserébe viszont sokat ad. Ma már számtalan verzióban létezik és sok helyen könnyen beszerezhető.

 

03 Minden bútort a fal mellé pakolsz körbe

Így középen marad egy légüres tér, pedig térbe állított bútorokkal lehet a legkönnyebben felosztani a helyiséget különböző funkciókra. Kezdd azzal, hogy leméred a szobádat és felrajzolod lehetőleg méretarányosan az alaprajzot, majd folytasd azzal, hogy a kanapét befordítod a térbe, esetleg két fotelt a szoba közepére, merőlegesen a kanapéra helyezz el. Ezzel már a nappali leülős részét megtervezted és még sincs minden bútor a fal mentén büntetésbe állítva. Az étkező asztalt is elhúzhatod a fal mellől, hiába csak két széket használtok állandóan, nyugodtan odatolhatod a maradék 2-4 széket is az asztalhoz, hiszen így lesz meg a kényelmes és esztétikus étkező tered.

 

04 Nem hagysz szabadon teret

Ezeket "negatív tereknek" is hívjuk, ami azért kell, hogy ne legyen túl zsúfolt a helyiségünk. Csak azért mert befér a kanapé, még nem biztos, hogy meg kell venni és az lesz az ideális választás oda. Próbálj mindig arra törekedni, hogy maradjon egy kis tér arra, hogy az összkép egy kellemes egyensúlyban lévő szobát eredményezzen, magyarul maradjon egy kis tér fellélegezni.

 

05 Túl kicsi vagy túl nagy bútort választasz

Ez a legnagyobb kérdés a lakberendezésben, hogy milyen legyen a kanapé és mekkora persze. Először is figyeld meg a saját szokásaidat és elemezed az igényeidet. Ha ezen a kanapén szeretnéd a barátokkal, vagy családdal nézni a filmet, vagy a focimeccset és ehhez egy hatalmas és kényelmes bútorra van szükség, akkor ne feledkezz meg a bőséges pakoló helyet kínáló méretben ehhez passzoló dohányzóasztalról sem. Ez gyakori hiba szokott lenni. Két opció, vagy egy nagy kanapé és kicsi a dohányzóasztal, amit senki nem ér el és semmi nem fér el rajta, vagy kicsi a kanapé és ehhez nagy az asztal és ormótlan a szerkezete is. Ehhez persze a szőnyeg méretét is igazítani kell, erről korábban már írtam.

 

06 Rossz és nem elég a világításod

Gyakran egy utolsó gondolatot ér csak meg a világítás megtervezése és még akkor sem jut elég figyelem erre. Hatalmas szerepet játszik a fény a lakás belső hangulatának megteremtésében, például egy kellően megvilágított térben a fal színe is másként hat, mint ellenkező esetben. Ha úgy érzed, hogy a szoba kicsit sötét, kezdd azzal, hogy erősebb izzókra cseréled a már meglévőket, vagy esetleg utólag szerelj fel elemmel működtető fali lámpákat, vagy mindig számíthatsz az állólámpák és asztali lámpák varázslatos hangulat és fényteremtő képességeire. Érdemes rétegesen megtervezni a világítást, így minden helyzethez tud megoldást kínálni.

 

07 Nem méred meg a teret, mielőtt vásárolni kezdesz

Alapvető probléma az is, hogy nem méred le a szobát, vagy falat, ahova bútort vásárolsz, a szemmérték pedig tud csalódást okozni. Ugyanilyen sokkoló az is, amikor netes vásárláskor nem nézed meg a termékleírásban a pontos méretet és így vagy túl kicsi, vagy túl nagy terméket rendeltél. Mérj le mindent kétszer és vásárlás előtt még egyszer.

 

08 Függönyök hossza és helyzete nem megfelelő

A függöny minden belső tér megteremtésekor egy kardinális probléma. Kezdve azzal, hogy sokan teljesen elhanyagolható dekorációs elemnek gondolják, ennek ellenére én mégis onnan indítok, hogy a függöny hasznos és jó, tehát tervezzünk vele. Lévén, hogy dekorációs lakástextil, így érzékeny a trendekre, a divat pedig gyakran változik, de mi is gyakran variáljuk egyéni preferenciáinkat a függöny hosszát és behúzás mértékét vagy fajtáját illetően, a függöny anyag súlya sem egy elhanyagolható szempont, de az átlátszósága sem.

Az esztétika és a dekorációs szerepük mellett azért hasznosak is, egy régi nem túl jó szigetelt ablak előtt képes minimális huzatot felfogni, bár manapság már a modern újépítésű ingatlanok esetében kevesebb ilyen eset fordul elő. Ma viszont már azzal kell számolni, hogy a modernizált családi házak ablakfelülete megnőtt, így hasznos segítség a függöny, ami megvéd minket a kíváncsi szemek elől, sőt még képes szűrni a hatalmas üvegfelületeken beáramló napsugarakat is.

A szín, az anyag és a minta is képes befolyásolni a tér hangulatát, így abszolút nem elhanyagolható elemei a lakberendezésnek.

Azt, hogy a függöny milyen módon van felszerelve a mennyezetre, alapvetően az határozza meg, hogy milyen stílusjegyekkel rendelkezik az az adott tér. Például kerüljük el a függöny mennyezetre történő felszerelését, ha a mennyezeten körben díszléc fut. Ugyanez vonatkozik arra is, hogy milyen hosszú legyen a függöny. Amennyire nem kedvelem a rövid függönyöket, annyira igaz az is, hogy vannak olyan terek, ahol ez jól tud mutatni. Itt arra kell figyelni, hogy az ablakpárkány alatt legalább 3-5 cm-el érjen véget.

A padlóig érő függöny úgy szép, ha éppen csak „megpuszilja” a földet, tehát pont akkora, hogy nem gyűrődik az anyag és nincs a padló és függöny anyaga között rés. Ha már gyűrődik, akkor az gyűrődjön rendesen, hagyjunk meg bátran kb 10 cm-rel hosszabb anyagot. Ilyenkor egy kis „medencét” hozunk létre a gyűrődésekből, melynek egyedüli célja, hogy eleganciával lássa el a teret.

Nagyon fontos beszélni a karnisok pontos elhelyezéséről is. Ideális esetben az ablak nyílás fölött minimum 10 cm-el kell elhelyezni és a hossza pedig mindkét irányban legalább 10-15 cm-el kell hogy túllógjon az ablak nyílás szélességéhez képest.

Arra a kérdésre pedig, hogy mekkora függönyt kell vásárolni, hogy széthúzva és behúzva is szép legyen, az a válaszom, hogy legideálisabb esetben az ablaknyílás hosszának 1,5-2x-esével kell számolni. A függöny hossza pedig sok dologtól függhet, de ha padlóig ér, akkor szebb a függöny esése, ha az anyag duplán van visszahajtva a padlóhoz közelebb, sőt ide még apró súlyt is elrejthetünk az anyagba, ezzel is csak a függöny szebb esését és mozgását segítjük.

 

09 Rosszul rakod fel a képet a falra

Itt most nem arról akarok beszélni, hogy szöggel, vagy csavarral rögzíted a képet a falra, hanem inkább arra, hogy a falon hova helyezed el a képet. Mert habár vannak akik úgy gondolják, hogy nem szívesen fúrják össze a falat egy kép miatt, én úgy gondolom mégis szebb és jobb egy kép a falon, mint az üres fal csupaszon.

Képek esetében egy fontos lépés nem elhanyagolható, legyen kerete a képnek. Keret nélkül nekem olyan egy kép, mint az ember ruha nélkül. Ma már léteznek nagyon dekoratív keretek, sőt egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ún. "floating frame"-ek, melyek pont úgy néznek ki, mintha a kép a keretben lebegne.

Nagyon gyakran látok példát arra, hogy a képeket jó magasra helyezik fel a falra az emberek, mert így akkor jobban látszik. Pedig alapvető szabály az, hogy a képet szemmagasságban kell elhelyezni, ez a galéria falakra is igaz, tehát a képcsoport mértani közepe szemmagasságban kell, hogy legyen. Persze fontos a teret is megnézni, ahova a képet szeretnénk elhelyezni, ha ott nem adott a szemmagasság, mert akkor túl közel lenne a mennyezethez, akkor maradjunk a 2/3-os szabály mellett a padlótól számítva.

Fontos arról is beszélni, hogy ha kanapé mögé a falra helyezzük fel a képeket, akkor sémiképp nem szabad szélesebb területet elfoglalnia, mint a kanapé hossza.

Én annak a megoldásnak vagyok a híve, hogy 2, vagy 3 mérettel nagyobb képet tegyél a falra, mint eredetileg tervezted. A kép úgy szép, ha magában öltözteti a falat és nem pedig elveszik azon.

 

10 Nem vagy elég bátor

Gyakori hiba az is, hogy az emberek nem mernek kísérletezni és nem mernek kockázatot vállalni, félnek az ismeretlentől és tanácsot sem mernek kérni. Azt tanácsolom, hogy a legjobb az, ha időt adsz magadnak és gyűjts inspirációt, készíts egy Pinterest táblát, ahol egyben láthatod a kedvenc lakberendezési képeidet és abból könnyen meglátod, melyik az az irány, ami neked tetszik. Válassz bátran merészebb színt otthonodba, de ne felejts el próbafestést végezni. Aztán pedig csak bátran csináld. Senki nem kéri, hogy otthonod magazinba illő legyen, hanem inkább te is olyat szeretnél, amiben jól érzed magad, ami rólad szól és érted van.

 

11 Mindent egyből és egyszerre szeretnél

Ahogy az előbb is említettem, érdemes visszavenni a tempóból. Nyugodtan hagyj elegendő időt arra, hogy megismerd a teret, hogy belakd és elemezd a szükségleteidet. Ez persze nem azt jelenti, hogy konyha nélkül élj évekig, vagy, hogy ne válasz csempét a fürdőszobába, de például várhatsz a szőnyeg és függönyök kiválasztásával és egyelőre ne rendelj dohányzóasztalt sem.

 

12 Túl későn vonod be a lakberendezőt

Nagyon gyakran futok bele munkám során olyan projektekbe, ahol már csak a kivitelezés kezdetekor, vagy még gyakrabban a vége fele keresnek fel megrendelőim és leggyakrabban azért, mert akkor jönnek rá, hogy bizony alaprajzon úgy gondolták, hogy nagyobb lesz az előszoba, de akkor szembesültek vele, hogy nem így lett és mit lehet tenni. Vagy akkor, amikor már a design kérdés merül fel és jut szerephez. Érdemes már az alaprajz elkészítésekor is felkeresni egy lakberendezőt, mert ilyenkor még lényegi változtatásokat is tudunk eszközölni, amik általában jelentős mértékben növelik a lakhatóságot.

A belső design kérdése pedig a lényegi eleme munkánknak és mi holisztikusan, az egész házra átívelően gondolunk, tehát ideális esetben jobb az, ha nem szakad meg a tervezési koncepció azért, mert ott pont van egy villanykapcsoló a fal közepén és ezen már nem tudunk változtatni, mert a vésést el kell kerülni.

Felújításokra szoruló ingatlanok esetében is, már akkor érdemes lakberendezőt felkeresni, amikor először feljön a gondolat, hogy ideje változtatni a konyhán, vagy valami másik helyiségen. Nagyon gyakran szembesülnek megrendelőim azzal, hogy mennyi eldöntendő kérdés és probléma merül fel felújítások alatt, plusz még ott van a bebútorozás kérdése is, mindent persze adott büdzséhez kell mindent igazítani. Szerencsére vannak emberek, akik ebben profik és még szeretik is csinálni. Bátran merj tanácsot kérni és bátran merj lakberendezőt felkeresni, mert az a pénz, amit a lakberendező a tervezésért elkér a töredéke annak, amit a felújításon a problémákra fizetsz ki.